Skip to main content

Ние, лъжците - живот сред тайни и илюзия




Ние, лъжците

Автор: Е. Локхарт

Издателство: Егмонт

Издадена: 2014г.

Линк към Goodreads

„Ние, лъжците” е книгата с един от най-неочакваните завършеци. Четиво в което може да препознаете себе с вашите приятели. През 2014г. е спечели първо място за YA книга в Goodreads и разбирам с какво се е откроила от множеството в жанра. Резюмето на книгата е малко оскъдно, затова аз ще ви кажа за какво се разказва:
Семейство Синклеар е богато и известно семейство, което си има частен остров. Главната героинята – Каденс е най-голямата внучка, тя заедно с братовчедите си(Джони и Мирън) и Гат прекарват всяко лято на острова Бийчуд. Те се наричат Лъжците, а летата там са незабравими и вълнуващи, но през лято петнайсет Каденс претърпява инцидент и получава мозъчно увреждане в следствие на което не помни нищо от това лято. Две години по-късно тя се завръща там, но никои не иска да й сподели истината дори братовчедите й.

'We Were Liars' and 8 Other Books You’ll Love If You Were Shocked by the Twist in ‘Gone Girl’ | Bustle
„Ние, лъжците” е типична Young adult книга. Има любов, приятелство и  много големи тайни. Книгата е написана интересно, стилът на Е. Локхарт е по-различен. Няма много детайлни описания, всичко е казано точно и ясно. Има повторения, които са приемливи и така се създава една нестандартна представа за героите. Един огромен плюс са картата и диаграмата(родословното дърво) в началото на книгата. Улесняват значително четенето и визуализирането на острова. Ако не беше родословното дърво нямаше да мога да запомня кое дете на коя сестра, а това е важно. А картата на острова е чудесна, защото всеки обича карти.
Image result for island with a house
Обстановката е отново частта, която ме впечатли. Идеята за частен остров с няколко къщи, пристан и тенис корт много ми хареса. За първи път чета за подобна среда и това ще едно от нещата, с който ще запомня „Ние, лъжците”. Нямаше елемент, който да не ми хареса. Обичам морето, а тук го има и от четирите страни. Едва ли е много подходяща за времето в момента, защото най-вероятно ще ви се прииска да сте на плажа. Мисля, че книгата е по-подходяща за лятото, защото така ще може да задоволите напиращото желание да се хвърлите в морето.

Героите бяха интересни. Като започнем от трите сестри та чак до Лъжците. На прав поглед взаимоотношенията между майката и лелите на Каденс изглеждат съвсем нормални и топли, но мислите им се оказват доста порочни. Каденс, Джони, Мирън и Гат са неразделни и между тях има едно здраво приятелство. Хареса ми, че не загърбиха вярата в приятелството си, когато бяха подлагани на изпитания от родителите си. Всички с изключение на Гат са богати и държанието им е подобаващо на такива хора. Все пак се разкрива и друга благородна част от характерите им, както и мечти за бъдещето. 
This is a quote from We Were Liars, it's my favourite book because there's a plot twist at the end that made me cry, there's also a lot of quotes in it that I love. I've probably read this book 100 times.
Сюжета е наистина оригинален и непредсказуем, макар че до към част четири(150-160 страница) не се случваха много интересни и вълнуващи действия. За сметка на това краят компенсира всичко. Действието се развива бавно, въпреки че се разглеждат случки от както са били деца. Но те подпомагат цялостното изграждане и показване на близостта между Лъжците. Сюжетът може да ви се струва нелогичен, но всичко си има обяснение. Не е много лесен за следване, защото на моменти има разказ в разказа под формата на приказки или ретроспекции. В началото запомнянето на героите може да е трудно, защото се показват всички на куп, но не забравяйте да използвате схемата. Също така началото е директно, по-скоро е разказано отколкото показно, но не го определям като минус.
Финалът е шокиращ, дойде ми от нищото даже в началото не повярвах, че случилото се е истина. Няма да кажа нищо, въпреки че ми се иска да споделя изненадата си, защото сега, пишейки за нея я осъзнава по-ясно.
И ако някои ви попита как свършва – Излъжете.
Ще се възползвам от този съвет като ви кажа, че накрая Каденс получава своето писмо от Хогуортс, Мирън разбира, че е русалка и отплува за Нарния, Гат е затворен в подземието на Синклеар от Джони, които наследява целия остров.

Препоръчвам книгата на хората, на които им се чете нещо леко със сриващо неочакван край. Подходяща е и за хора, които пътуват в градски транспорт, защото главите са малки(1-2 страници) и не се случва нещо много напрегнато, което да ви завладее и да си изпуснете спирката(изключвам края). Оценката ми е 5/6. Радвам се, че се запознах с творчеството на Е. Локхарт, знам, че има още една нейна книга на български пазар, но за сега нямам намерения към нея.


Ще се радвам да разбера и вашето мнение книгата и края в коментарите.


Източник на снимката

Comments

Popular posts from this blog

Аз още броя дните от Георги Бърдаров - историята на "Сараевските Ромео и Жулиета"

Аз още броя дните Автор: Георги Бърдаров Издателство: Сиела Издадена: 2016г. Страници: 182 Цена: 14лв. Линк към Goodreads „Аз още броя дните” е книгата, победител в конкурса на БНТ за дебютни романи „Ръкописа”. Гледал съм първите епизоди от предаването, защото ми беше интересно и мога да кажа, че това е едно от най-смислените реалитита. Успехът на книгата е все известен и е спечелила много български литературни награди.  Май 1993г. обсадата на Сараево продължава вече повече от година. Двама влюбени младежи са едни от малкото запазили доброто у себе си. Давор е християнин, а Айда мюсюлманка. Това е причината поради, която хората неодобряват връзката им. Напрежението и разрухата в града ги подтикват да предприемат рисковано бягство. Двадесет години по-късно един българин и един сърбин разговарят и под влиянието на алкохола излизат мрачните тайни от миналото за една братоубийствена война.  Жанрът преплита минало и настояще. Стилът на „Аз още броя д

Довиждане февруари

Чудех се какъв пост да напиша тази седмица, за да не прекъсвам традицията ми всяка седмица да публикувам по веднъж. В крайна сметка се спрях на нещо като обобщение на прочетените от мен книги през февруари и написаните ревюта. Доволен съм от трите книги, които прочетох през месеца. Ако ме следите вероятно знаете кои са, но с няколко думи ще споделя впечатленията си от всяка. Прочетено "Сезонът на костите" от Саманта Шанън -  дълго врем тази поредицаме очакваше на рафта, докато не остана едно от малкото неща там. Оценката ми за тази книга е 4/6. Романът ми стори твърде объркващ и сложен с много герои без ясна цел. Въпреки това след като започнах "Орденът на ясновидците" разбрах, че всичко от първата книга е необходимо, за да се издигне основата на една невероятна поредица.  "Орденът на ясновидците" от Саманта Шанън - едно от най-добрите продължения, които съм чел. Много динамична с много изненади, детайлно описана обстановка с интригуващи

Да опитомиш сокол - многопластов български роман

Да опитомиш сокол Автор: Невяна Христова Издадена: 2017г. Издателство: Бард Цена: 17,99лв. Страници: 415 „Да опитомиш сокол” е поредната книга от български автор, която прочитам и ми харесва. Натъкнах се на книгата още, когато я издадоха през 2017г., ако не се лъжа беше към края на годината. Казах си, че трябва да я прочета, едната причина беше, че е от български автор, а втората обстановката, в която се развива действието , звучеше точно като за мен.  В романа се проследява живота на Франк и неговото пъстро семейство. От една страна рода на майка му от България, а от друга дядо му от Шотландия и баба му от Франция. Тези разнообразни семейни линии преплетени в гените на Франк са в основата на сложната му самоличност, която иска да открие човешките истини и да се самоопознае. Сингапур, Камбоджа, САЩ, Шотландия, Франция, Англия, България Франк преминава през всички тези места, за да намери това, което търси. Това е една от малкото книги, с която с